Velika nagrada Agro arce Zagrepčanima
19.04.2013.Nacrt prijedloga Detaljnog plana uređenja „Kućanica-Medinci“
19.04.2013.Završena 5. AgroARCA 2012
Na ovogodišnjoj Agro Arci 2012 sudjelovalo je više od 230 izlagača koji su predstavili 220 inovacija, a najveće priznanje sajmu je sudjelovanje čak 11 stranih zemalja koje su predstavile svoje inovacije. Najveća gospodarska manifestacija u Slatini, 5. međunarodni sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, završen je podjelom nagrada i priznanja najuspješnijim sudionicima i njihovim inovacijama. Na završnoj svečanosti dodijeljene su plakete Agro Arca, 6 nagrada Agro Arca, te Velika nagrada Agro Arca.
Nagrade su dobitnicima uručili i izrazili svoje čestitke gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, predsjednica Ocjenjivačkog povjerenstva Katica Boban i zamjenik predsjednika Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš. Na završnoj svečanosti sudionicima sajma i posjetiteljima zahvalio se Ivan Roštaš, gradonačelnik Grada Slatine naglasivši da se ‘Agro Arca’ i ove godine potvrdila kao jedna od najzanimljivijih sajamskih priredbi u Hrvatskoj.
Veliku nagradu Agro Arca 2012 dobila je tvrtka Altpro d.o.o.
ETERIK – STROJ ZA PRERADU ETERIčNOG ULJA
Završena 5. AgroARCA 2012Zagrepčaninu Franji Crnkoviću, izumitelju mobilne destilerije – stroja za preradu aromatičnog bilja u eterično ulje, pripala je Velika nagrada Agro arce – međunarodnog sajma inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, održanog u protekla tri dana u Slatini. Zagrebački Altpro vlasnik je predstavljenog mobilnog stroja koji se sastoji od destilatora i retorte za smještaj biljne mase i može proizvesti eterična ulja iz svih aromatskih biljaka. Neke od prednosti ovoga stroja su mogućnost smještaja stroja u mali prostor, ne treba priključak na vodu i struju, rad mu je potpuno automatiziran, jednostavan je i ekonomičan. ‘Stroj je namijenjen za proizvodnju eteričnih ulja koje trebamo za proizvodnju lijekova, kozmetičkih pripravaka, aroma za dodatke prehrani, aromaterapiju. Proces destilacije odvija se pomoću vodene pare, kapacitet stroja je dva puta po 1500 litara, a parogenerator proizvodi 60 litara pare na sat. Sve je mobilno, na kotačima i za cijelu proizvodnu jedinicu trebate jako malo prostora’, kaže Crnković i dodaje kako bi se na slavonskom području, primjerice, mogao koristiti za proizvodnju eteričnog ulja od kamilice, koje je među najskupljima u svijetu. Stroj se izrađuje prema željama i potrebama kupca, o čemu ovisi i njegova konačna cijena.
Nagrade Agro Arca 2012. dobili su:
1. Zlatna krema protiv bolova, Propolis krema BIORAD
Gordana Hegić, mag.ing.agr
2. KOMPOSTER “đuro Horvat TEHNIX d.o.o.”
3. MOBILNA NAFTNA PUMPA “đuro Horvat TEHNIX d.o.o.”
4. NAčIN PROIZVODNJE KRUHA”SOKOL NATALIJA, DONčENKO LJUDMILA, HRAMOVA NADEŽDA, GAJDUKOVA OLGA, SILKO SERGEJ Fakultet agronomije Kubanjskog državnog sveučilišta”
5. MED U SAćU “Zadruga branitelja „Roj“ Damir Novaković Robert Stanić”
6. VINOGRADARSTVO I VINARSTVO VELEUčILIŠTE U POŽEGI
Plakete Agro Arca 2012. dobili su:
1. VRTNA KOLICA Draženović Juraj
2. “DIZALICA ZA LR KOŠNICE ZA NERAVNE TERENE NT1 I NT2” “Zadruga branitelja „Roj“Damir Novaković”
3. “CENTIRFUGALNA VERTIKALNA I HORIZONTALNA VRCALJKA” “TRI-E d.o.o. Zadruga branitelja „Roj“”
4. PROIZVODNJA TJESTENINE CLARUM d.o.o.
5. LISNATO TIJESTO ZA PITE I SAVIJAčE CLARUM d.o.o.
6. BRZOSMRZNUTE SAVIJAčE CLARUM d.o.o.
7. SUVENIRI ZADARSKE ŽUPANIJE ZA 2012. GODINU “PTO „NEKIć“ i Rade Nekić Eden Grzunov – Murvica Dušan Jokić – Obrovac Vesna Herenda – Pag Kris Bogdanić – Biograd Zavičajni muzej Benkovac Općina Lišane Arheološki muzej Zadar”
8. KUćA PRIRODNE IZVRSNOSTI PTO „NEKIć“ i Rade Nekić
9. “KOMPLET ULJA – RUŽA, GERANIJA,LOVOR, LJUBIčICA”PTO „NEKIć“ i Rade Nekić
10. STROJ ZA EKOLOŠKO PRANJE SIROVE MASNE VUNE Damir Remenar
11. ILOčKI VINJAK OPG-BARBARIć
12. čOKOLADA ZA MODELIRANJE”Torte Dizajn d.o.o. – La Torteria Kristijan Kodrić”
13. NANO TITAN VODA i NANO VINO “Vinko Rogina RV ZAGREB d.o.o.”
15. COFFEEMED “PIP d.o.o.IVAN BRAčIć”
16. PAMETNI PLASTENIK “Mario Gavran Mario Andrija Balug ”
17. ZERRO ŠTEKER – PRODUŽNA UTIčNICA Bojan Dominić
18. “KRUŽNA SONDA – SONDE ZA UZIMANJE UZORAKA
TLA ZA “”PRECISION FARMING””Obrt za preradu lima i tokarenje Tukač prof.dr.sc. Milan Mesić dipl.ing. Ivo Juras Obrt Tukač”
19. KUŠTOV SIR OPG Kušt
20. VINJAK “OPG LORD čEPURAN JOSIP čEPURAN”
21. EKSPONATI – SUVENIR – ŠKRINJICA SA BLAGOM DRAGICA MOSLAVAC
22. “PROIZVODNJA I MONTAŽA PLASTENIKA I OPREME ZA POLJOPRIVREDU” „D-H PLASTENICI“ Pitomača Dražen Hrvojić”
23. IZRADA TEKSTILNIH PROIZVODA ZA KUćANSTVO”„DIJAKOVIć“ Pitomača Marijana Dijaković”
24. PROIZVODNJA SUVENIRA”„VEKI“ Slatina Sanja Sabo”
25. GOSPODARSKI DANI U SZENTLÖRINCU “Poduzetnički centar županije Baranja (Pečuh, Mađarska)”
26. GEO SLATINA
27. PREHRAMBENI PROIZVODI NA BAZI BATATA PZ ERGELA I PUSTARA VIŠNJICA
28. DRVNA INDUSTRIJA Klaster Viridils – drvni klaster
29. “VIDRA – AGENCIJA ZA REGIONALNI RAZVOJ VIROVITIčKO – PODRAVSKE ŽUPANIJE”
30. PASTERIZIRANO VOćE I POVRćE EUROVOćE
31. “PROMOCIJA TURIZMA – PROJEKATA “”PARENZANA”” I “”SLATKA ISTRA””, VINA, MASLINOVOG ULJA I LAVANDE” OPćINA VIŽINADA – VISINADA
32. “NAčIN MJERENJA PRSKANJA KAO AGROTEHNIčKE MJERE, PRI čEMU SE ANALIZIRAJU DIJELOVI BILJKE PREKRIVENI KEMIJSKIM TVARIMA, POSEBNO AGROKEMIKALIJAMA” “INDUSTRIJSKI INSTITUT POLJOPRIVREDNOG INŽENJERSTVA (PIMR) BOLESLAW SOBKOWIAK, WIESLAW GALLEWICZ, MIROSLAW MAZIEJUK, STEFAN ZIETEK,ZDZISLAW POPLAWSKI”
33. “ULJE – ESTER“ BIORAZGRADIVA MAZIVA ULJA “INSTITUT ZA AGROFIZIKU, POLJSKA AKADEMIJA ZNANOSTI TADEUSZ RUDKO”
34. “ENERGANA KOJU POKREćE SUNCE, VJETAR I VODOTOK ” Josip BILIć
35. ANTIOKSIDANSNA SOL Nedim HADŽIMEHANOVIć
36. “UNIŠTITI VOLUHARICU S VRTNOM KOSILICOM „VOLUHARNICOM“”Rajmund Topolovec
37. “SUSTAV ZA ODLAGANJE OPASNOG OTPADA IZ KUćANSTVA” Obrad Dabić
38. PLUG ZA OBRADU POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA Borut Tušar
39. “ELEKTRIčNA ENERGIJA IZ DOMAćIH ŠUMA – IZMJENIčNI POSTUPAK
40. DOBIVANJA PLINA IZ DRVENE BIO MASE” Marjan Kejžar
41. “GLAVA ZA MOTORNE KOSE S NOŽEVIMA, KOJI NE ZAHTIJEVAJU BRUŠENJE”Alojz Tomazin
42. ORGANSKI PEKMEZ Pop John
43. “PRIRODNI DODATAK HRANI S ANTIOKSIDATIVNIM, BAKTERIOSTATSKIM I BAKTERICIDNIM SVOJSTVIMA””Bisboaca Simona, Bisboaca John, Timar Adrian Vasile”
POSTUPAK ZA DOBIVANJE SIROVE MARMELADE “Bisboaca Simona, Bisboaca John, Timar Adrian Vasile”; ANTIOKSIDANSI VITć Simona Bisboaca
44. “LASERSKI UREđAJ ZA OBRADU I DEZINFEKCIJU VODE U DVA STUPNJA”Hebatalrahman Ahmed
45. COMBI CUT JCS-innovationer
46. HOT CAP BEK-Produkter
47. “EKOLOŠKI SIGURNA TEHNOLOGIJA ZBRINJAVANJA OTPADA KOMUNALNOG GOSPODARSTVA””KIRIčENKO JURIJ, GALPERIN ANATOLIJ, JERMOLOV VALERIJ, KOTKOVA OLGA, ALEKSEJEVA NADEŽDA, KAHDALINCEVA OLESJA, KALAŠJAN ROBERT, DAJNEKO FEDOR Fakultet rudarstva Moskovskog državnog sveučilišta”
48. “SREDSTVO KOJE ŠTITI OD UTJECAJA RADIOIZOTOPA I TOKSIčNIH METALA””HOTIMčENKO MAKSIM Dalekoistočno federalno sveučilište”
49. OPREMA ZA BRODSKU KUHINJU UKKO-1 OJSC “CSRI “Kurs”
“TEHNOLOGIJA KOJA ŠTEDI ENERGIJU KOD čUVANJA I KONVERZIJE RIBE POMOćU BINARNOG LEDA” OJSC “CSRI “Kurs”
50. MARMELADA OD ŠLJIVA OBOGAćENE ŽELJEZOM “Negoiþã Mioara, Catanã Monica, Catanã Luminita, Iorga Enuþa, Nastasia Belc, Bãlea Alina ”
51. HUMICIN® PREPARAT PROTIV RADIJACIJE Szöllösy János
52. PROIZVODNJA MEDA AGRO FAVORIT d.o.o.
53. OPćINA NOVA BUKOVICA
54. OKTALIS – OPG BIJELIć
55. ” UREđAJ ZA ISPITIVANJE MOGUćE ISKORISTIVOSTI OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE VJETRA I SUNCA” Luka Korman
62. UKUPAN NASTUP “PRVI Institut inovatora i istraživača u IR IRAN”